Wasvoorschrift hamamdoek & kikoy

Om je hamamdoek(en) en kikoy in perfecte conditie te houden, ontvang je bij je bestelling een wasvoorschrift.

Wasvoorschrift hamamdoeken

Eerste keer wassen: alle knoopjes van de franjes van de hamamdoek even extra goed aantrekken, zodat ze bij het wassen niet los kunnen gaan.

Eerste gebruik: hamamdoek eerst ca. 12 uur in KOUD water zetten.

Gekleurde doeken eventueel met azijn. Dit is niet noodzakelijk, maar komt de stevigheid van de vezels ten goede, evenals de vocht opname. De hamamdoek zal er ook minder door krimpen. Daarna wassen op max. 40 graden* (bamboe hamamdoeken max. 30 graden). Krimp na wassen is ca. 5-8%.

Gekleurde hamamdoeken de eerste keren apart of met gelijke kleuren wassen. De hamamdoek kan op max. 40 graden* gewassen worden en in de wasdroger (laagste stand) gedroogd worden*.

Gebruik van wasverzachter kan ervoor zorgen dat de hamamdoeken minder goed vocht opnemen. Beperk of vermijd daarom het gebruik van wasverzachter. Strijken vermindert de vocht opname van de hamamdoek. Daarom adviseren we een hamamdoek niet te strijken als deze gebruikt worden om af te drogen.

*Talazzio & Côte d'Azur liever niet in de wasdroger
* Ottomania pareo niet in wasdroger drogen, wassen op max. 30 graden, krimp na wassen ca.10%

Wasvoorschrift kikoy

Eerste keer wassen: Een kikoy badlaken is na een aantal keer wassen op zijn kwaliteitsniveau. Pas dan is de beoogde krimp gerealiseerd en is de structuur van het weefsel gevormd. Heet wassen veroorzaakt een grotere krimp dan wassen met koud of handwarm water. Ons advies is niet heter te wassen dan 40 graden. Krimp na het wassen is ca. 5%. Wanneer je te veel waspoeder gebruikt, wordt niet alles uitgespoeld en wordt het kikoy badlaken hard. Dus zuinig aan met wasmiddel en royaal spoelen.

Wasverzachter: Over het gebruik van wasverzachter zijn de meningen verdeeld. Technisch gezien verstopt de wasverzachter de vezel waardoor het doek uiteindelijk steeds moeilijker water opneemt. Wil je toch wasverzachter gebruiken, dan geldt ook hier weer: zuinig aan!

Drogen: Wij adviseren het kikoy badlaken na de eerste keer wassen aan de lucht te drogen. Voor het drogen het badlaken even op te rekken, dit i.v.m. de samenstelling van 2 stoffen. Het drogen van het kikoy badlaken in de droogtrommel of in de buitenlucht maakt het badlaken lekker zacht. Wanneer het kikoy badlaken wordt gedroogd in de felle zon of boven een ventilator zal het juist weer stijver opdrogen.

Eerste gebruik Kikoy Soft: De kikoy soft dient gewassen te worden vóórdat u deze in gebruik neemt. Om extra krimp te voorkomen de soft kikoy liever niet drogen in de wasdroger (indien u dit wel doet altijd een hele lage temperatuur gebruiken). De soft kikoy droogt sowieso heel snel. Krimp na het wassen is ca. 5%.