• Lorem ipsum

Hoe was je een hamamdoek?

Zo hou je je hamamdoek het langst mooi...

 

Eerste keer wassen:

Alle knoopjes van de franjes van je hamamdoek even extra goed aantrekken, zodat ze bij het wassen niet losraken.

 

Eerste gebruik:

Bij voorkeur je hamamdoek eerst ca. 12 uur in KOUD water zetten.
Gekleurde doeken eventueel met azijn. Dit is niet noodzakelijk, maar komt de stevigheid van de vezels ten goede, evenals de vochtopname. Je hamamdoek zal er mogelijk ook minder door krimpen. Daarna wassen op de adviestemperatuur*.

 

Wassen:

Gekleurde hamamdoeken de eerste keren apart of met gelijke kleuren wassen. Was je hamamdoek op de adviestemperatuur*. Sommige hamamdoeken kunnen in de wasdroger (laagste stand) gedroogd worden, echter aan de lucht drogen heeft altijd de voorkeur. Krimp na wassen is ca. 5-8%. Raadpleeg de temperatuur en droogadviezen per merk/model.

*Advies temperaturen per merk/model

  • Bamboe hamamdoeken en handdoeken: wassen op max. 30 oC en NIETin de wasdroger
  • Call it Fouta! hamamdoeken Aztec, Honeycomb, Robuste, Fines, Herringbone en Kelim: wassen op max. 40 oC en mag op de laagste stand in de wasdroger gedroogd worden, maar ook hier geldt dat aan de lucht drogen de voorkeur heeft.
  • Hamamdoek Stone: wassen op max. 30 oC en mag op de laagste stand in de wasdroger gedroogd worden, maar ook hier geldt dat aan de lucht drogen de voorkeur heeft.
  • Hamams own hamamdoek: wassen op max. 40 oC en mag op de laagste stand in de wasdroger gedroogd worden, maar ook hier geldt dat aan de lucht drogen de voorkeur heeft.
  • Lalay hamamdoeken: wassen op max. 30 oC en NIET in de wasdroger
  • Ottomania hamamdoeken: De meeste hamamdoeken kunnen op 60 oC gewassen worden en mogen op de laagste stand in de wasdroger gedroogd worden, maar ook hier geldt dat aan de lucht drogen de voorkeur heeft. Raadpleeg voor de zekerheid altijd het waslabel in je Ottomania hamamdoek.
  • Talazzio, Splash & Côte d’Azur: wassen op max. 30 oC en niet in de wasdroger

 

Over het gebruik van wasverzachter zijn de meningen verdeeld. Technisch gezien verstopt wasverzachter de vezel waardoor de doek uiteindelijk steeds moeilijker water opneemt. Wil je toch wasverzachter gebruiken, dan geldt ook hier weer: zuinig aan! Strijken vermindert de vocht opname van de hamamdoek. Daarom adviseren we een hamamdoek niet te strijken als deze gebruikt wordt om af te drogen.

 

Hamamdoek gebruiken als omslagdoek:

Gebruik je de hamamdoek als omslagdoek? Zorg er dan voor dat je bij het omslaan van de hamamdoek dat je de franjes niet teveel uit elkaar trekt. Dit om te voorkomen dat de doek daar inscheurt.

Mist jouw hamamdoek in deze lijst? Neem dan even contact met ons op.