• Lorem ipsum

Hoe was je een hamamdoek?

Zo hou je je hamamdoek het langst mooi...

Eerste keer wassen:

Alle knoopjes van de franjes van je hamamdoek even extra goed aantrekken, zodat ze bij het wassen niet losraken.

Eerste gebruik:

Bij voorkeur je hamamdoek eerst ca. 12 uur in KOUD water zetten.
Zwarte en gekleurde doeken eventueel met natuurazijn. Dit is niet noodzakelijk, maar komt de stevigheid van de vezels ten goede, evenals de vochtopname. Je hamamdoek zal er mogelijk ook minder door krimpen. Daarna wassen op de adviestemperatuur*.

Wassen:

Gekleurde hamamdoeken de eerste keren apart of met gelijke kleuren wassen. Zwarte hamamdoeken voor het eerst wassen? Doe er een kopje zout (alleen het zout) bij in de trommel. Voeg regelmatig een scheutje natuurazijn toe in het bakje voor de wasverzachter om je hamamdoek zacht en absorberend te houden. Was je hamamdoek op de adviestemperatuur*.

Over het gebruik van wasverzachter zijn de meningen verdeeld. Technisch gezien verstopt wasverzachter de vezel waardoor de doek uiteindelijk steeds moeilijker water opneemt. Wil je toch wasverzachter gebruiken, dan geldt ook hier weer: zuinig aan!

Drogen:

Droog de hamamdoek bij voorkeur aan de (buiten)lucht. Beter voor het milieu, zachtheid en minder slijtage aan de stof. Sommige hamamdoeken kunnen in de wasdroger (laagste stand) gedroogd worden, echter aan de lucht drogen heeft altijd de voorkeur. Houdt rekening met mogelijke krimp van ca. 5-8%.

Strijken vermindert de vochtopname. Daarom adviseren we een hamamdoek zeker niet te strijken als deze gebruikt wordt om af te drogen. Voorkom kreuk door de hamamdoek op laag toerental te centrifugeren. Beter voor de portemonnee en hiermee voorkom je wederom onnodige slijtage aan de stof. En je hamamdoek zal nog steeds snel droog zijn ;-)

Raadpleeg de temperatuur en droogadviezen per merk/model.

*Advies temperaturen per merk/model

  • Bamboe hamamdoeken en handdoeken: wassen op max. 30 oC en NIET in de wasdroger
  • Call it Fouta! hamamdoeken Aztec, Honeycomb, Robuste, Fines, Herringbone, Kelim en Take me to the Beach!: wassen op max. 40 oC en mag op de laagste stand in de wasdroger gedroogd worden, maar ook hier geldt dat aan de lucht drogen de voorkeur heeft.
  • Hamamdoek Stone: wassen op max. 30 oC en mag op de laagste stand in de wasdroger gedroogd worden, maar ook hier geldt dat aan de lucht drogen de voorkeur heeft.
  • Hamams own hamamdoek: wassen op max. 40 oC en mag op de laagste stand in de wasdroger gedroogd worden, maar ook hier geldt dat aan de lucht drogen de voorkeur heeft.
  • Lalay hamamdoeken: wassen op max. 30 oC en NIET in de wasdroger
  • Ottomania hamamdoeken: De meeste hamamdoeken kunnen op 60 oC gewassen worden en mogen op de laagste stand in de wasdroger gedroogd worden, maar ook hier geldt dat aan de lucht drogen de voorkeur heeft. Raadpleeg voor de zekerheid altijd het waslabel in je Ottomania hamamdoek.
  • Talazzio, Splash & Côte d’Azur: wassen op max. 30 oC en NIET in de wasdroger

Hamamdoek gebruiken als omslagdoek:

Gebruik je de hamamdoek als omslagdoek? Zorg er dan voor dat je bij het omslaan van de hamamdoek dat je de franjes niet teveel uit elkaar trekt. Dit om te voorkomen dat de doek daar inscheurt.

Mist jouw hamamdoek in deze lijst? Neem dan even contact met ons op.

pdf hamamdoek wasvoorschrift downloaden