• Lorem ipsum

Energie besparen met de 7 handige tips

13 Oct 2022
door Grietje Zijlstra

Hoe bespaar je energie? Dat is een vraag die ons al jaren bezighoudt, maar deze winter nog iets meer dan anders. De prijs voor gas en energie is enorm gestegen, wat voor veel mensen niet meer te betalen is. We gaan massaal op zoek naar manieren om energie te besparen en we helpen je graag een handje. Hier zijn zeven tips om direct energie te besparen.

Tip 1: trek nu al je warme kleding aan

De eerste en snelste manier om energie te besparen is door nu al je warmste kleren aan te trekken. Waarom zou je je heerlijke truien bewaren voor de winter? Als je ze nu al aantrekt, hoef je de verwarming nog niet aan te zetten en kun je een hoop energie besparen!

Tip 2: koop plaids in

Een volgende tip om energie te besparen is om lekker veel plaids aan te schaffen die je warm houden. Denk aan een warm plaid op de bank in de woonkamer, maar ook in je werkkamer of als extra deken op de slaapkamer. Deze komen eigenlijk altijd wel van pas en zo hoef je niet met allemaal lagen kleding aan op de bank te zitten. Kies vooral een plaid met bijpassende kussens, zodat jouw woonkamer een mooi geheel wordt.

Tip 3: zet apparaten uit

Veel mensen laten allerlei apparaten constant op stand-by staan, zoals de televisie en het koffiezetapparaat. Daarnaast zitten er allemaal stekkers in de stopcontacten die je helemaal niet gebruikt, welke wel stroom verbruiken. Maak er een gewoonte van om de apparaten die je niet gebruikt uit te schakelen en de stekker eruit te trekken. Dit voorkomt verspilling.

Tip 4: verwarm je huis selectief

Wist je dat je echt niet in elke ruimte de verwarming aan hoeft te zetten om je woning te verwarmen? Zo kun je de verwarming in de slaapkamer het beste helemaal uit laten en in de ruimtes waar je niet vaak komt of niet lang bent ook. Waarom zou je bijvoorbeeld je garage verwarmen als je hier nauwelijks tijd doorbrengt? Laat deze ruimtes lekker koel en verwarm de kamers waar je wél veel bent, zoals je woonkamer en thuiswerkplek.

Tip 5: verbruik niet onnodig stroom

Ben jij gewend om al je was in de droger te gooien? Dat hoeft helemaal niet, want je kunt je was ook prima uithangen en laten drogen aan de lucht. Een droger verbruikt aardig wat energie en het is ook nog eens slecht voor de kwaliteit van je kleding. Deze kun je beter enkel gebruiken voor bijvoorbeeld je handdoeken en/of beddengoed. Wist je dat hamamdoeken ontzettend snel drogen? Deze hoef je dus sowieso niet in de droger te gooien! Ook zijn ze lekker compact, waardoor je er meerderen tegelijk in de wastrommel kwijt kunt. Draai ook geen kleine wasjes en zet de afwasmachine pas aan als deze helemaal vol is. Zo gebruik je jouw huishoudelijke apparaten niet onnodig en bespaar je een hoop energie.

Tip 6: kook op één pit

Koken vergt een hoop energie en voor veel mensen ook gas. Probeer eens wat eenpansgerechten uit, waarbij je slechts één kookpit hoeft te gebruiken. Dit bespaart je een hoop energie, zeker als je de deksel op de pan houdt om de warmte goed vast te houden.

Tip 7: verduurzamen!

Tot slot willen we het graag over verduurzaming hebben. Er zijn ontzettend veel manieren te bedenken om je woning te verduurzamen, waardoor je energierekening direct omlaag schiet. Denk aan zonnepanelen, een zonneboiler, warmtepomp en ga zo nog maar even door. Het is een investering waar je jarenlang plezier van hebt.

Bonustip!

Nu hoor ik je denken: “Mooi al die tips over hamamdoeken en plaids, maar wat als ik die niet heb? Dan moet ik eerst kosten maken om te kunnen besparen!” Een logische gedachte. In dat geval heb ik nog een tip tot besluit: ben je binnenkort jarig, zet een plaid of hamamdoeken dan op je verlanglijstje óf vraag een cadeaubon. Ben je al jarig geweest? Niet getreurd, dan kun je ze met Sinterklaas of Kerst nog op je wensenlijstje zetten.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »