• Lorem ipsum

Hamamdoek wassen: de do’s and don’ts

17 Jan 2024
door Grietje Zijlstra

Een hamamdoek is een duurzaam natuurproduct waar je jaren plezier van hebt. Maar hoe moet je een hamamdoek wassen, zodat deze mooi en soepel blijft? En mag een hamamdoek nu eigenlijk in de droger of juist liever niet? Geen zorgen: we vertellen je graag hoe je een hamamdoek het beste kunt behandelen en leggen je ook uit waarom.

Hamamdoek de eerste keer wassen

Een goed begin is het halve werk. Wanneer je je hamamdoek voor de eerste keer gaat wassen, is het aan te raden om de doek eerst 12 uur in koud water te laten weken. Dit heeft meerdere voordelen. Tijdens het weefproces is er behoorlijk wat spanning op de vezels komen te staan. In het koude water ontspannen de vezels als het ware weer. Hierdoor kunnen de vezels dadelijk in het gebruik ook weer beter vocht absorberen. Bovendien voorkom je hiermee dat je doek heel veel gaat krimpen. Een beetje krimp is overigens normaal: houd rekening met een krimp van 5 tot 8%. Dit heeft niets met de kwaliteit van de doek te maken, maar is een eigenschap die hoort bij natuurlijke materialen. Verder is het verstandig om de knoopjes van de franjes aan de uiteinden van de hamamdoek bij de eerste keer wassen voorzichtig maar stevig aan te trekken. Zo voorkom je dat deze losraken.

Behoud diepe kleuren met een scheutje azijn

Door de eerste keer je doek te laten weken met wat azijn, voorkom je het doorlopen van kleuren. Vooral bij felle en donkere kleuren is het gebruik van natuurazijn een manier om de kleur te behouden. Een klein scheutje azijn bij iedere wasbeurt houdt de felle tinten levendig. Azijn is overigens ook een goed alternatief voor wasverzachter.

Niet te heet wassen

Reguliere katoenen hamamdoeken kun je wassen op maximaal 40°C. Bamboe hamamdoeken liefst op 30°C (tot maximaal 40°C). Overigens is dit geen probleem: bamboe hamamdoeken hebben van nature antibacteriële eigenschappen en worden op 30°C ook hygiënisch schoon. Twijfel je? Bekijk ook altijd even het waslabel in het product zelf om het zeker te weten. Uiteraard kun je je hamamdoek wassen met andere kleding in dezelfde kleuren. Let echter wel op met gespen, grove knopen en ritsen. Deze kunnen je doek beschadigen.

In de droger of niet?

Je hamamdoek aan de lucht laten drogen heeft altijd de voorkeur. Zelfs in de nieuwe generatie drogers met een speciale beschermlaag slijten stoffen veel sneller dan bij drogen aan de lucht. De stoffen schuren in een droger tegen elkaar aan, waardoor er veel meer slijtage optreedt dan bij regulier gebruik van je doek. Bovendien spaar je met drogen aan de waslijn je portemonnee en het milieu. Heb je geen ruimte voor drogen aan de lucht of toch even haast? Doe de droger dan op de laagste stand en let ook hier weer op met ritsen en gespen van andere kledingstukken.

Gebruik van wasmiddel en wasverzachter

Gebruik een mild wasmiddel zonder chloor: dit voorkomt het vervagen van de kleuren van de doek en is ook beter voor het milieu. Wanneer je de hamamdoek gebruikt om af te drogen, kun je beter geen wasverzachter gebruiken. Wasverzachter maakt een doek weliswaar zachter (Tip: probeer eens azijn), maar zorgt er ook voor dat de vezels minder goed water kunnen opnemen. Wasverzachter legt namelijk een dun laagje om de vezels van de doek, waardoor het absorberend vermogen afneemt. Zowel voor wasverzachter als voor wasmiddel geldt dat je hiermee zuinig aan kunt doen.

Strijken van een hamamdoek

Ook strijken is niet aan te raden wanneer je de hamamdoek gebruikt om af te drogen. Vind je het toch fijn om een niet al te gekreukte doek te gebruiken? Centrifugeer de doek dan op een lager toerental en klop de doek goed uit voordat je deze strak ophangt. Op deze manier droogt je doek recht op en is strijken eigenlijk niet nodig. Wanneer je de hamamdoek vooral gebruikt als decoratief element of droge wikkeldoek, is strijken uiteraard geen probleem. Let dan wel op dat je het strijkijzer niet te heet verwarmt; houdt de stand voor katoen aan en liefst nog iets lager.

Tijdens het gebruik

Wanneer je je hamamdoek als omslagdoek gebruikt, let dan op dat je bij het omslaan de franjes niet te ver uit elkaar trekt. Hiermee voorkom je dat je hamamdoek inscheurt bij de franjes. Verder is het natuurlijk altijd verstandig om zand direct uit te kloppen en vlekken niet te laten opdrogen. Wil je alle verzorgingstips voor hamamdoeken nog even kort en helder op een rijtje? Neem dan een kijkje bij onze wasvoorschriften.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »