• Lorem ipsum

Help, er zit een olievlek in mijn hamamdoek!

26 Mar 2015
door Grietje Zijlstra
Enige tijd geleden kreeg ik de volgende vraag van een klant:

"Ik gebruik al geruime tijd fouta's van jullie in de massagepraktijk, ze
bevallen uitstekend.
Na het masseren zitten er echter altijd vetvlekken in, die ik er in de
was niet uit krijg. Op zich vind ik dat voor het 'zicht' niet erg,
maar na verloop van tijd ontstaat er een wat muffe geur en dat is wel
vervelend. Ik heb al allerlei vlekkenmiddelen geprobeerd, maar niets helpt.
Hebben jullie misschien tips? Wassen op 60 graden zou een oplossing
kunnen zijn, maar ik ben bang dat de fouta's dan krimpen, ook al zijn
ze vaak gewassen."

Zijn er hamamdoeken die tegen olie kunnen? Vet en olie kunnen lastige vlekken veroorzaken. Hoe sneller je ze verwijderd, nadat ze erin gekomen zijn, hoe beter het is. Deze klant gebruikte massagewax. De hierdoor ontstane vlekken bleken erg lastig te verwijderen. Voor andere olie en vet vlekken in katoenen hamamdoeken en kikoy bieden onderstaande tips wellicht uitkomst.

 

#1 Vetvlekken kun je uit katoenen hamamdoeken en kikoy halen door er een stuk grauw papier (fruitzak van de groenteboer) met de ruwe kant naar beneden op te leggen en er dan met een zo warm mogelijk strijkijzer overheen te gaan. Herhalen tot het papier geen vet meer opneemt (bron: omaweetraad.nl).

 

#2 Strooi talkpoeder over de vlek. Dit fijne poeder werkt als een spons op de vlek, waardoor de olie wordt opgezogen en de vezels worden schoongemaakt. Meteen bij het maken van een vlek strooi je het talkpoeder erop. Dit laat je 20 tot 30 minuten inwerken. Borstel daarna het overtollige poeder eraf, en was de hamamdoek conform het wasvoorschrift dat je bij je bestelling hebt ontvangen.

 

#3 Was de hamamdoek met shampoo. In shampoo zitten ingrediënten om oliën en vet die in je haar zitten eruit te krijgen, dus shampoo is daardoor uitermate geschikt om olie uit stof te wassen. Doe een beetje shampoo op de vlek en wrijf de vlek goed in. Laat de shampoo een minuut of 5 tot 10 inwerken. Daarna was en droog je de hamamdoek conform het wasvoorschrift dat je bij je bestelling hebt ontvangen.

 

#4 Smeer de vlek in met aloë vera. Je kunt niet alleen een droge huid of een zonnebrand behandelen met deze stof, maar ook een olievlek in een hamamdoek te lijf gaan. Je kunt de dikke gel direct uit een plant gebruiken, maar het is ook gewoon in een potje verkrijgbaar in de winkel. Laat het kledingstuk weken in een emmer water en wrijf de vlek goed in met de gel. Behandel de vlek met een dikke laag. Daarna was je de hamamdoek conform het wasvoorschrift dat je bij je bestelling hebt ontvangen. Weg vlek. En de aloë vera kun je ook voor andere doeleinden gebruiken.

 

#5 Gebruik voor het verwijderen van ingedroogde olievlekken in een hamamdoek of kikoy zuiveringszout en afwasmiddel. Deze combinatie van superabsorberend poeder en olie-afbrekende zeep is ideaal om de vlek te lijf te gaan. Giet eerst meer olie op de vlek om deze soepel te maken. Strooi daarna het zuiveringszout over de vlek en borstel dit in de vlek met een oude tandenborstel. Daarna smeer je de vlek nog eens in met afwasmiddel. Wrijf dit goed in de vlek. Daarna was je de hamamdoek in de wasmachine conform het wasvoorschrift dat je bij je bestelling hebt ontvangen. Grote kans dat de vlek eruit is!

 

#6 Werkt niks dan is er nog een hoop. De stomerij. Zij kunnen de vlek met professionele middelen te lijf gaan. En nu maar hopen dat de vlek eruit komt.

 

Tot slot een tip om een muffe geur tegen te gaan: Zet de hamamdoek of kikoy een paar uur in schoonmaakazijn verdund met water.

 

We hebben deze tips met de beste intentie verzameld en hopen dat een van de bovenstaande tips werkt voor jouw vlek. We hebben ze zelf (nog) niet geprobeerd en kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden, mocht er iets mis gaan. Bij twijfel adviseren wij je advies in te winnen bij een stomerij.

 

Bron tip 2 t/m 6: nl.wikihow.com/Olievlekken-uit-kleding-verwijderen

 

Hier zijn tevens instructiefilmpjes te vinden.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »